Wednesday, 26 August 2015

Mudahnya Membuat Blog!

Blog. Alkisahnya masa mula dengar 'blog' tak tahu pun apa tu blog. Perkataan blogger lagi la kann..kikiki.. Then, bila dah tahu blog tu apa, camne bentuk rupa semua bagai, tahu baca je blog orang-orang ni...Bila baca blog, best je. Sebab apa, blog dijadikan tempat kita bercerita, berkongsi, ada gak yang jadikan jurnal kehidupan. Interesting, gitu !!! Ohya, ada juga yang jadikan sebagai lubuk rezeki.

 Tapi masa tahu dan kenal blog tu, tak tahu dan tak pandai pun nak buat ni. But now, Alhamdulillah da ada blog, bolehlah bina blog dan mudahnya cara membuat blog. Senang je,rupenye..kikiki

Sekarang lagila, banyak sangat-sangat-sangat tutorial membuat blog. Google, belambak keluar nanti. Kelas-kelas belajar membuat blog pun ada dikendalikan oleh pihak-pihak tertentu. Pilih, daftar dan belajarlah. Lagila, mudahnya untuk membuat blog ni sebab banyak sumber dan dunia sekarang apa-apa semua di hujung jari jek =)

Blog Fiefi ni, entah yang keberapa dibinanya. Mentang-mentang dah tahu dan mudahnya membuat blog, banyak pulak blog dibuatnya, tapi satu pun takde entri..Haha..Main-main ye! Tapi hal sebenar, bukan main-main cuma kurang istiqamah untuk menulis entri. Berlambak entri semua jadi draf. Now, azam mahu istiqamah up entri everyday dan juga aktif blogwalking, tambah kenalan dan berkongsi ilmu bermanfaat. Dengan niat, moga setiap entri yang dihasilkan dan dikongsikan memberi manfaat pada semua dan dapat membantu sesiapa menyelesaikan masalah yang dihadapinya.

Masalah sentiasa wujud bagi kita yang normal dan bernafas ni, apa-apapun hadapi dengan positif, tenang dan ingat Allah selalu =) Berharap juga, dengan ilmu-ilmu yang bakal dikongsikan menjadi saham akhirat untuk ke syurga. InsyaAllah.


Sabda Nabi Muhammad SAW:
"Apabila mati seseorang anak Adam itu, maka akan terhenti segala amalannya kecuali TIGA perkara iaitu sedekah jariah, ilmu yang memberi guna, dan doa anak-anak yang soleh."

Yang mengomel,
Fiefi Irafizah.
#sayajualShaklee =)

Thursday, 6 August 2015

Lagi 9 Hari Ada Untuk Melengkapkan Puasa Sunat Syawal !

21 Syawal hari ni. Ada lagi baki lagi 9 hari berakhirnya Syawal 1436H. Masih ada peluang bagi sesiapa nak berpuasa sunat Syawal atau dikenali puasa 6 Syawal.



Dari Abu Ayyub Al-Ansari r.a berkata: Rasulullah saw bersabda, maksudnya:
"Sesiapa yang berpuasa Ramadhan kemudian dia mengiringinya dengan enam hari dari bulan Syawal maka seperti ia berpuasa sepanjang tahun."
(Muslim no: 1164) 
Dalam hadis ni, Rasulullah saw menyatakan bahawa puasa 6 hari selepas berpuasa sebulan di bulan Ramadhan akan diganjari pahala seolah-olah berpuasa selama setahun.

Para ulamak menghuraikan rahsia di sebalik ganjaran tersebut, disebabkan setiap amalan kebaikan manusia akan diganjari sebanyak 10 kali ganda. Puasa 30 hari di bulan Ramadhan diganjari sebanyak 300 hari, manakala puasa 6 hari di bulan Syawal pula diganjari dengan 60 hari. Jika dikira jumlahnya ialah 360 hari, ia hampir menyamai jumlah hari di dalam setahun sebanyak 365 hari.
cerdit~akuislam


Oopps!
Bagaimana raya korang tahun ni?
Maaflah, blogfiefi.blogspot.com lama tak bersiaran, turut berpuasa blog di bulan Ramadhan baru ni. Ampun diminta, maaf zahir batin. Kosong-kosong ye! Nikan, masih dibulan Syawal lagi. Selamat Hari Raya Aidilfitri!

Jom ketahui 10 perkara yang kita suka sangat setiap kali Raya tiba.

Kenali Vitalea Iron Formula Shaklee.

Apa itu Vitalea Iron Formula? Vitalea Iron Formula adalah multivitamin dan multimineral dari Shaklee yang telah 100 tahun lebih berada ...